100% Montepulciano
Historie hroznů:
Podle odborníka na víno Jancise Robinsona pochází odrůda Montepulciano pravděpodobně z Toskanska a může souviset s odrůdou Sangiovese, se kterou je často zaměňována. Navzdory tomuto možnému původu se stále nezdá, že by odrůda Montepulciano měla nějaké hmatatelné spojení s městem tohoto jména nebo s Vino Nobile di Montepulciano, nad rámec toho, co Robinson popisuje jako „lingvistiku“. Kromě toho, přestože se hrozny Montepulciano hojně vysazují po celé střední Itálii, nepěstují se na vinicích kolem skutečného města Montepulciano. Po Snagiovese je Montepulciano druhou nejrozšířenější původní odrůdou v Itálii. Hrozny mohou být kypré s nízkým poměrem slupky a šťávy. Slupka má však značné množství pigmentovaných taninů a fenolů produkujících barvu, které macerací mohou produkovat buď tmavě rubínové víno nebo růžové víno Cerasuolo.
Typ půdy a poloha vinice:
Středně texturovaná půda, jílová.
V okolí obce Rocca San Giovanni kde se nacházejí kopce s výhledem na pobřeží Trabocchi.
Orientace vinic je jižním směrem v nadmořské výšce okolo 150 m nad hladinou moře.
Výroba:
Sklizeň se provádí ručně v druhé dekádě října. Následuje jemné lisování a macerace se slupkou po dobu 12 hodin.
Fermentace:
V nerezových tancích při kontrolované teplotě 16 °C a za použití vybraných kvasinek.
Zrání:
V nerezovém tanku po dobu cca 6 měsíců a následným odpočinkem v láhvi.
Organoleptické hodnocení a párování potravin:
Toto víno má barvu červené třešně. Ve vůní převládá aroma lesních plodů jako jsou maliny a rybíz. Chuť je kulatá, plná ale dobře vyvážená a harmonická.
Ideální ke každé příležitostí.
Při správném skladování si toto víno uchová svou integritu po dobu 2-3let.
Podáváme při teplotě 12-14 °C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.