100% Pecorino
12,5% alkoholu
Historie hroznů:
Réva nejistého původu Pecorino se po staletí pěstuje v centrálních oblastech Itálie, zejména roste v italských regionech Marche, Abruzzo, Toskánsko, Umbrie a Lazio. Předpokládá se, že původem z kraje Marche. Je doloženo pěstování této odrůdy na konci 19. století. Podějí byla tato odrůda vytlačená modernějšími. V osmdesátých letech 20. století údajně byla známa jedná vinice s touto odrůdou. Koncem 20. století získala odrůda opět popularitu a na trhu je více než dvacet vín, z nichž mnohá mají označení DOC (Denominazione di origine controllata) nebo DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita). Hrozen je středně velký, dlouhý, válcovitý nebo pyramidový, se široce rozmístěnými bobulemi. Zrání je středně rané a sklízí se obvykle v polovině září.
Výroba:
Vinná réva má malé bobule které jsou často úplně bez pecek.
Typ půdy a poloha vinice:
Středněpísčítá směs. Vinice se nacházejí na otevřených kopcovitých svazích a mírným sklonem s nadmořskou výškou 100-200 m. Jedná se o pobřežní oblast Costa dei Trabocchi a okolí městečka Rocca San Giovanni.
Organoleptické hodnocení a párování potravin:
Toto víno má poměrně intenzívní slámově žlutou barvu. Ve vůní cítíme příjemné květinové tóny a náznaky bílé broskve. Chuť je svěží, harmonická s dobrou kyselinkou. Víno má rovnováhu mezi chutí a vůní a končí dlouhým a přetrvávajícím závěrem.
Ideální ke grilovaným rybám, rizotům, bílému masu, těstovinám a sýrům.
Vino je určeno k okamžité spotřebě. Podáváme při teplotě 10-12 °C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.